Rotukuvaus  *  Historia  *  Metsällä  *  Kotona  *  Terveys  *  Rotumääritelmä

Pitkäkarvainen saksanseisoja Suomessa

Ensimmäiset pitkäkarvaiset saksanseisojat tuotiin Suomeen vuonna 1991 Ruotsista ja Hollannista, kun rodun emämaan rotujärjestö oli vihdoin hyväksyttänyt yli 100 vuotta vanhan rotumääritelmän FCI:lla vuonna 1987. Vuoden 2021 loppuun mennessä Suomessa oli rekisteröity yhteensä 491 pitkäkarvaista saksanseisojaa. Suomessa oli kasvatettu vuoden 2021 loppuun mennessä yhteensä 60 pentuetta, 27 eri kasvattajan kasvattamana. Tuontikoiria on tuotu maahan merkittävä määrä, kaiken kaikkiaan 135 koiraa vuoden 2021 loppuun mennessä. Eniten, noin 90 koiraa, on tuotu Saksasta. Kasvatustyö on perustunut voimakkaasti saksalaisiin ja saksalaistaustaisiin koiriin, mikä on toisaalta positiivista, koska kaikki saksalaiset jalostuskoirat on testattu monipuolisesti metsästyskokeissa ja niistä on käytettävissä paljon tietoa. Uutta geenimateriaalia suomalaiseen pitkäkarvakantaan on haettu Tsekin tasavallasta ja Itävallasta. Yhteistyötä erityisesti Tsekkeihin on viime vuosina lisätty.

* Lisätietoa rekisteröinneistä

* Suomessa syntyneet pentueet

Alun vaikeuksien jälkeen pitkäkarvaisen saksanseisojan historia on ollut Suomessa valoisa. Rodun harrastajat ovat metsästäjiä ja myös koekäynteihin sekä terveystarkastuksiin on panostettu. Rotu on kasvanut hallitusti, eikä ylilyöntejä ole tapahtunut. Rotu on vahvasti metsästäjien käsissä ja nykyisin jalostukseen käytettäviltä koirilta vaaditaan palkinto KAER-kokeesta.

Saksanseisojakerhon roduista pitkäkarvainen saksanseisoja oli rekisteröintimääriltään vasta kahdeksanneksi suurin vuosina 2000 – 2010, mutta KAER-kokeissa se on menestynyt viidenneksi parhaiten, heti selvästi suurempien rotujen kkss, lkss, br ja pms jälkeen. Voittajaluokassa pitkäkarvaiset ovat menestyneet neljänneksi parhaiten kaikista Saksanseisojakerhon roduista, kun kaikkien koirien tulokset huomioidaan. Jos tulokset suhteutetaan rekisteröinteihin, on pitkäkarvaisen menestys vertailussa vielä huikeampi: se on sekä kaikkien koetulosten suhteen että voittajaluokassa toiseksi menestynein rotu heti lyhytkarvaisen jälkeen!

Kaikista tärkeintä on kuitenkin, että pitkäkarvaisen saksanseisojan omistajat ovat olleet erittäin tyytyväisiä koiriinsa. Kaikista tyytyväisimpiä ovat olleet paljon metsämaastossa metsästävät ja monipuolisesti koiriaan metsästyksessä hyödyntävät omistajat.

 

Taikasuon Uki

Taikasuon Utu