Rotukuvaus  *  Historia  *  Metsällä  *  Suomessa  *  Terveys  *  Rotumääritelmä

Pitkäkarvainen saksanseisoja kotona

Laumassa paikkansa tunteva pitkäkarvainen saksanseisoja on kotona rauhallinen seuralainen, joka on mieluiten samassa huoneessa kuin isäntäväki, mutta ei pidä meteliä itsestään. Lapsirakkaus tuntuu olevan rodulle tyypillinen ominaisuus. Tästä todistaa mm. tapaus, jossa kaksivuotiaaksi tarhassa kasvanut pitkäkarvanarttu hankittiin Suomeen. Se ei totisesti ollut tottunut lapsiin, mutta hakeutui heidän seuraansa heti ja nautti sitä enemmän, mitä enemmän sitä ruhnutettiin, väännettiin ja käännettiin. Pieni lapsi sai tutkia korvan sisällön, silmän ja kirsun rakenteen ja koira pakkasi vain lähemmäksi. Hyväluonteiselle pitkäkarvaiselle luonteenomaista on täydellinen, lapsenomainen luottamus ihmisiä kohtaan ja varsin korkea kipukynnys. Mutta nämäkään tekijät eivät yksin riitä selittämään pitkäkarvaisten ilmeistä vetoa lapsia kohtaan ja rauhallisuutta niiden kanssa. On toki yksilöitä, jotka tyytyvät makoilemaan vahtina lastenvaunujen vieressä vauvan nukkuessa vaunuissa, eivätkä pakkaa niin lähelle mukaan lasten leikkeihin, vaan vetäytyvät mieluummin petilleen. Mutta suurin osa tuntuu nauttivan nimenomaan leikkeihin osallistumisesta. Ja karskeinkin uros, joka sumeilematta hätisti kaikki muut koirat, myös perheen nuoret nartut, äkäisesti pois ruokakupiltaan, antoi perheen lapsen rauhassa syödä samasta kupista inahtamatta sanaakaan. Ehkä se vähän kiirehti omaa syömistään, ei muuta. Ensimmäisellä kerralla kun tämä vahinko tapahtui, lapsen äitiä kyllä hirvitti. Mutta luotto koiraa kohtaan lisääntyi.

Tuo rodulle tyypillinen luonne on niin arvokas asia, että sitä pitää jalostuskoirien valinnan kautta aivan erityisesti vaalia. Rauhallisuus kotona, passissa, autossa, vieraissa paikoissa jne. ja avoimuus vieraitakin ihmisiä kohtaan ovat erityisesti vaalittavia ominaisuuksia. Täydellistä koiraa ei olekaan, mutta jalostukseen ei pidä käyttää koiraa, joka on varautunut tai häiritsevän levoton. Luonteen kanssa pitää mieluummin olla liian ankara kuin yhtään liian lepsu.

Hyväluonteinen koirakin voi toisaalta olla levoton ja uros saattaa jopa kukkoilla perheenväelle, jos se kokee olevansa lauman johtaja. Varsinkin useimmat urokset pyrkivät lähtökohtaisesti nousemaan arvoasteikossa lauman pomoksi ja niille pitää määrätietoisesti ja johdonmukaisesti osoittaa, että ihmiset ovat arvoasteikossa koiraa ylempänä. Pennulle pitää tarjota sopivassa suhteessa syliä ja kuria. Asemansa laumassa tunteva ja omiin ihmisiinsä luottava koira on rauhallinen, eikä sen tarvitse stressata, koska se tietää, että lauman johtaja, ihminen, suojelee sitä tarvittaessa ulkopuolelta tulevilta hyökkäyksiltä. Ja näin ihmisen pitää tehdä. Vieraan koiran hyökkäykset omaa koiraa vastaan pitää estää, varsinkin nuoren koiran kanssa. Tasapainoisen ja turvatun nuoruuden elänyt koira kehittyy tasapainoiseksi aikuiseksi.

Silti pentua ja nuorta koiraa ei saa kasvattaa pullossa, eristettynä muusta maailmasta. Päinvastoin, nuoruusiän sosiaalistamisvaihe on erittäin tärkeä koiran luonteen kehittymisen kannalta. Ensimmäisten parin kuukauden aikana uudessa kodissa on tärkeää ottaa pentu mukaan joka paikkaan: metsään, pellolle, veneeseen, autoon, kaupunkiin, toisten koirien joukkoon (mutta tietyn varovaisuuden säilyttäen), ampumaradalle, erilaisten kotieläinten lähelle jne.. Minkä koira nuorena oppii, sen se vanhana taitaa.

Toisilla ihmisillä on luonnostaan parempi taito lukea koiraa kuin toisilla. Tuota taitoakin voi kuitenkin tiettyyn rajaan asti oppia harjoittelemalla. Koirien kanssa on oleellista, että osaa reagoida oikeaan aikaan oikeaan asiaan ja sopivalla asteikolla juuri kyseistä koiraa ajatellen. Reagoinnin pitää tehota välittömästi ja johtaa koiran toiminnan muuttumiseen haluttuun suuntaan. Jollei tehoa, tehdään jotain räväkämpää, jotta saadaan koiran toiminta muuttumaan halutulla tavalla. Samaa käskyä ei pidä toistaa kuin kerran, muuten käsky vain laimistuu.

Kun yhteispeli sujuu ja asiat on kotona pohjustettu oikealla tavalla, on pitkäkarvaisen kanssa ilo asua ja nautinto metsästää.

Kira von Linebrok ja Aune

Kantoahon Ronja ja Iisa

Liisa ja Taikasuon Utu

Irina ja Aleksi-vauva