takaisin

SUOMALAISET SCHORLEMER-KOKEESSA SAKSASSA

Heidi Malmströmin Baghira vom Zeinenbusch "Milli" ja Jussi Suomaan Taikasuon Itu matkasivat Saksaan osallistumaan pitkäkarvaisten Schorlemer-ikäluokkakatselmukseen, johon sisältyy koe vesityöosuudella ja pelto-osuudella sekä jalostustarkastus ulkomuodon osalta. Kaikki Schorlemeriin valittavat koirat ovat jo jalostuskelpoisuuden osoittaneita eli ne ovat terveystutkimuksissa käyneitä, ulkomuodoltaan vähintään hyviä, nuorten koirien kokeet läpäisseitä, ajohaukkutaipumuksen osoittaneita ja petoeläinkovuustestin suorittaneita. Luonneheikkouksia ei sallita. Nämä koirat ovat siis tulevia jalostuskoiria, mikä tekee Schorlemerista mielenkiintoisen ja hyödyllisen myös kansainvälisen jalostusyhteistyön näkökulmasta.

Kokeeseen osallistui 36 koiraa. Suomalaiset edustivat hyvin ja saivat erinomaiset pisteet! Milli sai 188 pistettä, ollen peräti kokeen 7. paras koira! Itu sai 180 pistettä ja oli 21. paras koira. Lisäksi Milli valittiin toiseksi kauneimmaksi nartuksi ja se arvioitiin ulkomuodostaan v-sg-sg (rotutyyppi erinomainen, rakenne ja karvapeite erittäin hyvät). Itu oli neljänneksi kaunein narttu, ulkomuodosta se sai arvion sg-sg-sg (rotutyyppi, rakenne ja karvapeite erittäin hyvät). Paljon Onnea Team Finland!

Saksan kokeisiin osallistuminen tuo positiivista näkyvyyttä kaikille meille suomalaisille pitkäkarvaharrastajille, mikä osaltaan vaikuttaa myönteisesti myös kansainväliseen jalostusyhteistyöhön. Lisäksi koereissulla, sekä osallistujana että katsojana, saa myös rutkasti lisää tietoa rodun emämaan kokeista ja koirista, mikä hyödyttää omaa toimintaa kasvattajana. Kokeisiin osallistuessa tottelevaisuuden pitää kuitenkin Saksan kokeita ajatellen olla korkealla tasolla, ja kokeisiin tuleekin valmistautua huolella etukäteen.

Saksassa jalostuskoiraksi hyväksyminen perustuu nuorten koirien kevättaipumuskokeiden (VJP) ja nuorten koirien syysjalostuskokeiden (HZP) tuloksiin. Molemmat kokeet hyväksyttävästi suorittanut pitkäkarvainen saksanseisoja saa jalostuskelpoisuuden, edellyttäen että muut vaaditut näytöt ovat kasassa (lonkat A-C, petoeläinkovuus- ja ajohaukkutodistus, ulkomuoto vähintään hyvä). Lisäksi metsästyskäyttökoiraliiton täyskäyttökoe (VGP) on tärkeä osoitus jalostusarvosta ja moni jalostuskoira on suorittanut sen. Kokeet ovat kaikille seisojille yhteiset kuten omat KAER-kokeemme.

Tarkempaa tietoa Saksan kokeista


Taikasuon Itu ja Jussi Suomaa & Baghira vom Zeinenbusch ja Heidi Malmström.


Koe ohi ja suoritettuna, kyllä kelpaa hymyillä!

kuvat ©Piia Ketvell